06 20 471 1030 ooravecz@gmail.com

Ahhoz, hogy mélyebben megértsünk egy-egy (jóga)gyakorlatot, hasznos lehet a térben elforgatva kivitelezni. Egyrészt, változatosságot vihetünk a nyújtásba, másrészt, így megtalálhatjuk, mi a megfelelő változat közvetlenül futás után és otthoni gyakorláskor.

Bemutatom ezt a combfeszítő izmok nyújtásán keresztül. A négyfejű combizom a comb elülső oldalán, több rétegben található és a térd nyújtásáért felelős. Az izomcsoport egyetlen izma nyúlik át a térd- és csípőízületen is: ez az egyenes combizom (rectus femoris), amely a csípő hajlításában (láb előre emelésében) is részt vesz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A feljebb látható fekvő helyzet előnye, hogy a testtartást, a gerinc helyzetét így könnyebb beállítani és külön-külön dolgozhatunk olyan izmokkal, amelyekre álló helyzetben kevesebb figyelem jut. A medence helyzete fontos: a szeméremcsontot előre emeljük és a farokcsonttal hátra, a sarkak felé nyújtózunk. Ez azért lényeges, mert segít a gerinc deréktáji szakaszának nyújtásában, és abban is, hogy az izomcsoport összes tagja, így az egyenes combizom is nyújtást kaphasson.

Oldalfekvésben már az egyenúly megtartására is figyelnünk kell – a talajon levő láb lehet kissé hajlítva. A két térd egymás felett, közel marad, és, ugyanúgy, mint az előző gyakorlatnál, a szeméremcsontot előre emeljük és a farokcsonttal hátra, a sarkak irányába nyújtózunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Most már jöhet a jól ismert gyakorlat álló helyzetben. A térdeket egymás mellett tartjuk és a medencével ugyanúgy dolgozunk, mint hason, vagy oldalt fekvésben, miközben felfelé nyújtózunk a gerinccel, leengedjük a vállakat és nyitottan tartjuk a mellkast. Ha az egyensúly megtartásához szükséges, falnál is meg lehet támaszkodni.

 

Share This