06 20 471 1030 ooravecz@gmail.com

Az előrehajlítások a legtöbbünknek nehézséget okoznak a jógagyakorlás során. Ha a törzsünk nyújtva is tudnánk tartani, rendszerint beleütközünk abba, hogy a lábunk, különösen a comb hátulsó oldala, akadályozza, hogy igazán mélyre ereszkedjünk. Márpedig a legtöbb jógaórán elég sok az előrehajlítás – hogyan érdemes gerincbarát módon végezni ezeket?

A napi munka során – és gyakran még szabadidőnkben is az íróasztalunknál görnyedünk. Ebben az állapotban a törzs előre domborodik. A deréktáji gerincszakaszban a csigolyák közötti porckorongok hátra mozdulnak, ami akkor is a gerincsérv előszobája, akkor is, ha nem okoz tüneteket. És ezt iskolás korunk óta szinte naponta csináljuk…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amikor jógaórán nyújtott lábbal és domború háttal előrehajlítunk (vagy előrehajlításból így felemelkedünk), ugyanazt a helyzetet vesszük fel, amit a jógával éppen, hogy ellensúlyozni akarunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha hajlítás helyett előredöntünk, bekapcsoljuk a gerinc menti izmokat és a gerincünk maximális nyújtásban marad. Ekkor nem a gravitáció, hanem a test dolgozik és a porckorongok a csigolyatestek között, a helyükön maradhatnak. Lehet ezt hajlított, vagy nyújtott lábbal is végezni, attól függően, mit engednek meg a lábaink. Megállhatunk itt, a lábszáron, vagy téglán támaszkodva – ekkor ez egy előredöntés marad, úgy hívják, ardha uttanasana (szó szerint fél-előrehajlítás).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az előrehajlítások következő formája, amikor a felsőtest – akár hajlított lábakkal – a combokon pihen. Ezt a pózt, ha a test máshogy még nem engedi, inkább hajított lábakkal végezzük. Ekkor megint domború a hát, viszont a törzs súlyát megtartják a lábak, ami kisebb erőt jelent, mintha csak úgy, alátámasztás nélkül „lógnánk”. Ez az uttanasana – ahol uttana kinyújtottat jelent.

 

És mire jók az előrehajlítások? Korábban írtam az SBL-ről, a test hátulsó oldalán végigfutó fascia-láncról, amelybe a lábak hátulsó oldala és a gerinc két oldalán futó izmok is beletartoznak. Ez a lánc felelős azért, hogy a testet egyenes pozícióban megtartsa, amikor állunk, de ehhez megfelelő izomegyensúly kell: sem túl gyenge, sem túl feszes izmok. Az előredöntések és hajlítások célja, hogy nyújtsuk és erősítsük ezt a területet. Az elsődleges cél a deréktáji-keresztcsonti szakasz nyújtása, mert ez az a terület a gerincünkben és törzsünkben, amely a legnagyobb terhelést kapja. A másodlagos célok a háti és nyaki szakasz, valamint a láb hátulsó oldalának nyújtása. Fontos, hogy az elsődleges cél mindig teljesüljön, a másodlagos célokat pedig folyamatosan közelíthetjük a gyakorlásaink folyamán.

 

 

Share This