06 20 471 1030 ooravecz@gmail.com

Ma, az óraátállítással tényleg eljött az ősz. Délután már 5-kor besötétedik, ettől 6-kor már olyan érzésem van, hogy későre jár, menni kellene aludni. Fizikailag is fáradtabb is vagyok mostanában, mert kicsit túllőttem a célon a futóedzésekkel. Mit lehet tenni ilyenkor?

Szerencsére, jógázni nem csak úgy lehet, hogy „hajladozunk”. Sőt. Nem is kell feltétlenül megmozdulni. Persze, attól még, hogy a test nem mozog, az elme rendszerint jobbra-balra cikázik, de hát mit tegyünk, ezt szereti csinálni. Némi gyakorlással azonban elérhetjük, hogy kevesebbet cikázzon. Ennek egyik módja lehet a relaxáció.

A relaxációs testtartás, a savasana, vagy „hullapóz”, az egyik legnehezebben kivitelezhető ászana. Alapvetően egyszerűen lefekszünk a talajra, és olyan szélesen helyezzük el a lábakat és karokat, hogy a csípő és a vállöv el tudjon lazulni. Az órák végén, amikor a relaxáció csak 5-10 perc, ez így általában kényelmes is. Ha mégsem, vannak módosítási lehetőségek: érzékeny derék esetén érdemes a térdhajlat, vagy a lábak alá tenni egy párnát, vagy akár összetekert pokrócot, illetve, a fej alá is lehet tenni alátámasztást, ha a talajon maradva hátrabukna – ugyanis ez feszültséget okozhat a nyakban.

 

Hogyan relaxálj? Leggyakrabban úgy gyakorlunk, hogy szisztematikusan végigmegyünk a testrészeken és ellazítjuk őket. Ha elkalandozol és észreveszed, bármikor vissza lehet térni oda, ahol éppen tartottál. Ezt kezdetben nehéz lehet otthon, egyedül kivitelezni. Itt van ehhez egy 15 perces hanganyag:

 

Az is lehet, hogy elalszol – ezért nem kell szemrehányást tenned magadnak. Kezdetben, amíg megszokjuk ezt a gyakorlatot, gyakori, hogy ha lefekszünk, nem tudunk ébren maradni, főleg, ha fáradtak vagyunk. Ugyanakkor a relaxáció egy idő után olyan gyakorlattá válik, amelyben ellazul a test és az elme, mégsem alszunk, hanem módosult tudatállapotban időzünk, valahol az álom és ébrenlét állapota között, úgy, hogy az agyunk egy része tudatos marad és követi az instrukciókat.

Mire jó ez?

  • A jógagyakorlás a kiegyensúlyozást célozza meg. Az aktív gyakorlatok után a relaxáció lazító és pihentető hatású.
  • A nap nagy részét valamilyen tevékenységgel töltjük, így az „aktív”, szimpatikus idegrendszeri túlsúlyú oldalunk sokkal nagyobb szerepet kap, mint a paraszimpatikus. Fáradtság esetén alkalmazható önmagában is jógagyakorlásként, mert felfrissít és pihentet.
  • Élettani szempontból a légzésünk és az anyagcsere lassabbá válik, a vérnyomás és pulzus csökken. Itt láthatjátok egy 25 perces relaxációs gyakorlatom pulzusgörbéjét. Nem aludtam, pihentem 🙂

  • Ha megtanulunk úgy relaxálni, hogy nem alszunk el közben, lehet egy mélyebb, nem racionális „rétegünkkel” dolgozni a gyakorlás során: például, a relaxáció végén vizualizációval megerősíthetjük egy célunkat.

Pihenésre fel :-)!

Share This