06 20 471 1030 ooravecz@gmail.com

Tíz, vagy húsz évvel ezelőtt egyáltalán nem foglalkoztam a menstruációval, egyszerűen csak „átestem” rajta hónapról hónapra. A terveimet nem befolyásolta, a napjaimat nem változtattam meg miatta, bár tény, hogy sosem járt különösebb kellemetlenséggel. Tanúsíthatom, hétezres csúcsot is lehet mászni menstruáció közben… Lehet, de vajon kell-e? Vajon azért éltem így, mert ennyire nem voltak mások „azok a napok”, vagy azért, mert kevésbé finoman érzékeltem azt, amit a testem (és a lelkem) mondott ilyenkor? Utólag már nem tudom eldönteni, ugyanakkor ma már máshogyan élem át ezeket a napokat.

A legelső gondolat, ami eszembe jut akkor, amikor arról írok, hogyan befolyásolja a menstruáció az életmódot, napi teendőket és sportot, az, hogy: „attól függ”! Teljesen egyéni, ki milyen változásokat és érzeteket (esetleg fájdalmakat) él meg a menstruáció előtt és alatt, ráadásul életszakasztól is függ. Egészen más lehet ugyanazon nő esetében a 25 éves és a 45 éves kori tapasztalat. Ebben a cikkben főleg a menstruáció alatti (környéki) jógagyakorlást veszem szemügyre, egy következőben pedig azt, hogyan befolyásolhatja a hormonális ciklus a sportot, a versenyzést.

Bár fiatal korom óta sokat mozgok, nem mondhatom, hogy a menstruáció sosem visel meg és ez valamennyire régen is így volt, bár már említettem, hogy sosem volt gyakori, hogy teljesen „kiüssön”. Néha fájdalmas volt, máskor egyszerűen csak kellemetlen. Mostanában, 40 felett, ezeken a napokon kevésbé érzem magam energikusnak, ugyanakkor vannak olyan nők is, akik éppen ilyenkor energikusabbak. Ha megfigyeled, hogy milyen testi-lelki különbségeket érzel ezekben a napokban, hozzá tudod igazítani a jógagyakorlásod (és a sportot is). Ami mindenkinél nagyjából hasonló, az a puffadásérzés, a feszülő alhas, ami kényelmetlen, bár nem biztos, hogy fáj. Ezért ebben az időszakban érdemes módosítani a jógagyakorláson. Lássuk, hogyan.

Csökkentett intenzitás

Még az ashtanga, a jóga gyakorta fiatalok által művelt, rendkívül erőteljes irányzata is azt ajánlja, hogy a menstruáció első három napján ne, vagy csak mérsékelten ászanázzon a gyakorló. Például, végezhetsz kevesebb álló gyakorlatot – hiszen ezek általában főként erősítő jellegűek (például a hősi pózok és egyensúlygyakorlatok). Jómagam élek a könnyedebb gyakorlás lehetőségével: testgyakorlás helyett inkább hosszabb, akár fél órás relaxációt végzek ilyenkor. Mi tagadás, jólesik ilyenkor meleg takaró alatt, ellazultan feküdni. Ha szívesen végzed, jöhetnek ilyenkor a légzőgyakorlatok és meditációs gyakorlatok is.

Ajánlott ászanák és módosításaik

A leginkább javasolt gyakorlatok az ülő előrehajlítások és néhány álló előrehajlítás (pl. harántterpeszben), ezek kifejezetten segíthetnek a görcsoldásban és a fejfájást is enyhíthetik. Fontosak még a fekvő pózok (savasana, fekvő pillangó) és nyújtózások (akár a lefelé néző kutyapóz, vagy félholdpóz is, szintén eszközökkel). Az alkalmazott módosítások jórészt arra szolgálnak, hogy a hasfal ellazulhasson, támogatva a menstruációs vér távozását, másrészt pedig segítenek a gyakorlat intenzitását csökkenteni.

Néhány példa módosításokra

1) Az ülő előrehajlításokban használj párnát a lábak és a törzs közé.

2) Álló előrehajlításokban ne menj olyan mélyre, mint szoktál; megmaradhatsz egy jóleső nyújtózásnál is.

3) A gerinccsavarásokban csökkentheted az intenzitást, szintén eszközökkel.

4) A relaxációs pozíció is támogathatja a hasfal ellazítását, úgy, hogy a térdhajlatot alátámasztod.

5) A hátrahajlítások intenzitását szintén csökkentheted (lehet ez egy könnyed felfelé nyújtózás hátrahajlítás helyett), hiszen ezek „meghúzzák a hasfalat”.

Ászanák, amelyeket kerülünk ebben az időszakban

A menstruáció a vér lefelé-kifelé irányuló mozgásával jár és ezt az áramlást nem ajánlott megbolygatni. Ennek a jóga szerint fizikai és energetikai okai is vannak. Vannak orvostudományi összefüggések is. Nőgyógyászati elemző koromból emlékszem rá, hogy az endometriózisnak, ennek a gyakori, súlyos fájdalmakkal, esetenként akár terméketlenséggel is járó betegségnek egyik lehetséges kiváltó okaként említik a menstruációs vér „nem megfelelő irányba” folyását. (Az endometriózis pontos oka máig nem ismert.)

Azért, hogy a vér áramlása akadálytalan lehessen, menstruáció alatt érdemes kerülni a fordított testhelyzeteket (fejállás, kézállás, félgyertya), és rövidíteni azokat, amelyekben kevésbé emeljük meg a medencét (kis jógahíd). Szintén érdemes kihagyni azokat a gyakorlatokat, amelyek haspréssel, vagy fokozott hasizom aktivitással járnak (deszka póz, csónakpóz, de ilyen a koponyatisztító légzés is).

Ami pedig a legfontosabb, az, hogy figyelj magadra. Egy-két erősebb ajánlástól eltekintve (ilyen a fordított testhelyzetek kerülése) nincs általános szabály. Ha fáradt vagy, megengedhetsz magadnak teljes pihenést, több alvást és kevesebb jógagyakorlást. Ha energikus vagy, ászanázz. Figyeld meg magad és tapasztalj, kísérletezz. És örülj az eredményeidnek, ezeken a napokon is: akár azért, mert sikerült megtenned valamit, akár azért, mert úgy döntöttél, hogy nem teszel meg valamit.

 

Segédanyag: Geeta Iyengar: The practice of women during the whole month

Share This