06 20 471 1030 ooravecz@gmail.com

Miért mászik hegyet a hegymászó? Hát mert ott van! Felelőtlenség? Veszélyes? Nem feltétlenül, de ezt döntse el az olvasó. Kaland és egzotikum a javából. Hiszem, hogy mindenki megtalálhatja azt a nagy hegyet, ami éppen neki való: nehéz, de nem túl. Elérhető, de azért tenni kell érte. A hegy, az hegy – vagy lehet bármi más cél is. Félkomoly összefoglaló arról, miért érdemes.

1. Tesztelheted a kapcsolataidat.

Nem mindegy, nagyon nem, kivel indulsz neki a kalandodnak. Van, akit bírsz és alkalmasnak is találod, viszont másra szánja a szabadidejét. Van, akiről tudod, hogy jönne, de előtte inkább hallgatsz. Eleve, kérdés, érdemes-e nagydobra verni az eseményt, ha önerőből mész. Végül is, ez nem futóverseny, aminek versenykiírása van és letölthető rajtlistája. Lehet, hogy könnyebb dolgod lesz a felkészülés során, ha csak válogatott emberekkel osztod meg terveidet.

2. Megdöntheted a nemfürdési rekordod.

A komfortzónából kilépésnek számos árnyalata van és ezeket talán számba sem veszed akkor, amikor a nagy hegyedre készülsz. Elkerülhetetlen, hogy szembekerülj olyan kihívásokkal, amelyekre nem is gondoltál. Például, hólapát nélkül el sem tudsz indulni wc-zni. Vagy napokig nincs lehetőséged, hogy fürödj. Törlőkendőkkel lehet ugyan valamit kezdeni, de ettől ne várd, hogy patyolattiszta leszel. Most is számon tartom, hogy az egyéni csúcsom két és fél hét és ez már valószínűleg így marad 🙂

3. Kinyílik előtted a világ.

Mászol, mászol, mászol, mászol felfelé. (És néha lefelé, ahogy az akklimatizáció folyamata megkívánja.) Alszol csendes estén, sátrazol hóviharban. Majd megint mászol felfelé. És napok, vagy hetek múlva már igazán magasan vagy. Ekkor jön, amire talán nem is számítottál. Az igazán nagy hegyek gerincéről szétnézve számtalan újabb lehetőség tárul fel. Még nagyobb hegyek? Széles, hívogató, zöld völgyek? Te döntöd el, melyik lesz a következő.

4. Rabkaján élsz, de legalább szabadon.

Ez sokaknak – nekem is – nehéz pont. Diéta tulajdonképpen nincs, de rántott húst, vagy gombapaprikást biztosan nem fogsz gázfőzőn készíteni és még nem találták fel a somlói galuska port sem. Marad tehát az ábrándozás. Pár nap elég lehet ahhoz, hogy olyan ételekről álmodozz, amelyeket lehet, hogy nem is annyira kívánnál, ha otthon, a kedvenc éttermedben válogatnál, de itt felértékelődik ez a kérdés. Másrészt, semmi kedved az egészhez – ez is a magassággal jár -, viszont enni muszáj. Tehát, tömöd magad. De hiába: a kilók leperegnek, az arcod elkeskenyedik. Hazafelé úgy nézel ki, mint aki most szabadult a munkatáborból.

5. Napfény járja át a szíved újra (és újra és újra).

Ráadásul olyan erősen, ahogyan el sem tudtad képzelni eddig. Mindent átszúrnak a sugarai. Szó szerint. Védekezel: megtanulsz turbánt kötni és együtt érzel a sivatagi népekkel. A szád, az arcbőröd szétmegy (legalábbis nekem folyton). A szemüveg levehetetlen. Nyár van, végre kiszabadultál, most végre lebarnulhatnál, de nem lehet. A tested kb. 3%-a lóg ki a ruházatból, de azt is véded, ahogy csak tudod. Hülye csíkokban barnul az arcod, esetleg a kézfejed. Tiszta welness nyaralás.

6. Kiderül, képes vagy-e semmit sem tenni.

Alaptábor. A pihenőnap, az pihenőnap. Egyes szerencsések a nap 24 órájából 20-at alvással töltenek ilyenkor. Mások, így a szerző, nem ennyire lazák. Könyvet nem hoztunk, hiszen minden grammnyi súlyt át kellett gondolni. Naplót ugyan írhatnék, de egy egész napot sokallok erre. Mi marad tehát? Ülsz és nézed a hegyet. Kis pontok mozognak fel és le. Érdekfeszítő. Vagy beszélgetésbe elegyedsz a szomszéd sátor lakóival. Ezt is elunod. Benézel a sátorba, a mászótársad mozdulatlanul fekszik. Ő a szerencsések közül való, ami még jobban felbosszant. Nem, ekkor még nem jógáztam, de nem zárom ki, hogy ez sem lenne elég 🙂

Végül hazajössz és elkezded kipihenni, feldolgozni a nyaralást. Mint minden sikeres projekt végén, itt is keveredik öröm és bánat és mindenféle más érzés. Ha továbbra is szóba álltok a mászótársaddal, az jó jel. Másrészt, csupa kérdőjel lehet a jövő. Mi legyen a következő?

Neked van nagy hegyed?

(A szerző nagy hegye, ahonnan a tapasztalatokat merítette, a Lenin-csúcs, a Pamírban található. 2004. augusztus 13-án állt a tetején.)

Share This